Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ježíšova denní modlitba II.

1. 10. 2023

t.13.jpg

 

 

 

                                                                                             


                                Modlitba Amida (hebr. Stojící) je ústřední složkou všech statutárních bohoslužeb a hlavní modlitbou každé židovské modlitební knihy; v klasické rabínské literatuře se označuje jako ha-Tefila. Tato modlitba se také nazývá Šmone esre, protože původně obsahovala 18 požehnání, a teprve později bylo přidáno ještě jedno. Tato modlitba se říká třikrát denně, jako součást bohoslužeb šacharit (ráno), mincha (odpoledne) a maariv (večer). Říká se také o šabatu a svátcích. Text modlitby se vyvíjel v průběhu celého období druhého jeruzalémského Chrámu, kam i Ježíš s celou svojí rodinou putoval třikrát ročně zúčastnit se Poutních svátků (Šaloš regalim). Amidou se naprosto nepochybně tak jako každý jiný zbožný Žid po celý svůj život modlil k Bohu Smlouvy se svým národem. 

Nejpodstatnější důvod, proč bychom si tuto modlitbu měli pečlivě prostudovat, je ten, že přesvědčivým způsobem poznáme, zda se opravdu považoval za všemocného preexistujícího Boha, Stvořitele světa a vesmíru, jak učí naše víra. Jestli se jako údajný bůh modlil sám k sobě a sám sebe tímto způsobem chválil a velebil. A nebo jestli modlitbou Šmone esre jako každý jiný zbožný Žid vroucně vzýval, děkoval, žehnal, velebil a prosil jediného existujícího Boha Hospodina, Otce židovského národa, a dárce Jeho učení, Tóry.

 

 

 

                                              Amida – אמיד

 

 

1. Požehnání předků

Pane, otevři mé rty, aby má ústa hlásala Tvou slávu.

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, Bože náš a Bože našich otců, Bože Avrahama, Bože Jicchaka a Bože Ja’akova, Bože veliký, silný a bázeň budící, nejvyšší Bože, jenž činíš milosrdné skutky a jsi Tvůrcem všeho a pamatuješ na milost otců a přinášíš vykoupení dětem jejich dětí, pro Své Jméno s láskou. Králi, Pomocníku, Spasiteli a Štíte.

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, štíte Avrahamův!

 

 

2. Požehnání za mocné činy a divy

Ty jsi mocný navěky, můj Pane, Ty, oživující mrtvé, v Jehož moci je spasit.
Od Šmini aceret do Pesach: Dáváš vanout větru a padat dešti.
Ty, který zachováváš živé v milosti, oživuješ mrtvé v hojném milosrdenství, podpíráš klesající a uzdravuješ nemocné, uvolňuješ spoutané a zachováváš Svou věrnost těm, kdo spí v prachu. Kdo je jako Ty, Pane mocných činů, a kdo se vyrovná Tobě, Králi, jenž usmrcuješ a oživuješ a dáváš vzejít spáse. Věrný jsi, že oživuješ mrtvé.

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, oživující mrtvé.

 

 

3. Požehnání nad svatostí

Ty jsi Svatý a Tvé Jméno je svaté a svatí Tě každý den velebí, sela. 

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, Bože svatý.

 

 

4. Požehnání za porozumění

Ty obdařuješ člověka poznáním a učíš člověka rozvaze. Obdař nás ze Své milosti poznáním, důmyslem a rozumem! 

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, jenž obdařuješ poznáním.

 

 

5. Požehnání za pokání

Navrať nás, Otče náš, ke Své Tóře a přibliž nás, Králi náš, ke Své službě a navrať nás opět k Sobě v úplném pokání. 

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, mající zalíbení v pokání.

 

 

6. Požehnání za odpuštění

Odpusť nám, Otče náš, neboť jsme zhřešili, promiň nám, Králi náš, neboť jsme se provinili, vždyť Ty promíjíš a odpouštíš. 

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, milosrdný, který tolikrát odpouští.

 

 

7. Požehnání za vykoupení

Pohleď na naši bídu a rozřeš náš spor a vykup nás rychle pro Své Jméno, neboť Ty jsi mocný Vykupitel.

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, vykupiteli Izraele.

 

 

8. Požehnání za uzdravení

Uzdrav nás, Hospodine, a budeme uzdraveni, spas nás a budeme spaseni, neboť Ty jsi naše chlouba. a sešli úplné uzdravení na všechny naše rány. Neboť Ty jsi Bůh, Král, věrný a milosrdný lékař.

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, uzdravující nemocné Svého lidu Izraele.

 

 

9. Požehnání rokům

Požehnej nám, Hospodine, Bože náš, tento rok a všechnu úrodu k dobrému a sešli (od 4. prosince do chol ha-mo’ed Pesach: rosu a déšť k) požehnání půdě a nasyť nás ze Své dobroty a požehnej našemu roku jako rokům nejlepším! 

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, žehnající rokům.

 

 

10. Požehnání za shromáždění vyhannců

Zatrub na velký šofar k naší svobodě a pozvedni prapor ke shromáždění našich vyhnanců a shromáždi nás společně ze čtyř stran země. 

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, shromažďující rozptýlené Svého lidu Izraele.

 

 

11. Požehnání za spravedlivý soud

Přiveď zpět naše soudce jako dřív a naše rádce jako na počátku a odvrať od nás zármutek a nářek. A panuj nad námi Ty, Hospodine, sám Jediný, v milosti a milosrdenství, a ospravedlň nás u soudu. 

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, Králi, milující spravedlnost a právo.

 

 

12. Požehnání proti svévolným

A pomlouvači ať nemají naději a všichni pachatelé bezpráví ať pominou jak okamžik a ať jsou všichni brzy vytrženi i s kořeny. A svévolné rychle vyvrať a zlom a svrhni a pokoř brzy za našich dnů.

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, ničící nepřátele a pokořující svévolné.

 

 

13. Požehnání pro spravedlivé

Nad spravedlivými a zbožnými, a nad staršími Tvého lidu, domu Izraele, a nad zbytkem jejich učenců a nad spravedlivými proselyty a nad námi ať se pohne Tvé milosrdenství, Hospodine, Bože náš. Dej všem, kteří skutečně důvěřují ve Tvé Jméno, dobrou odměnu a spoj náš úděl navěky s nimi, abychom se nemuseli stydět, neboť v Tebe doufáme. 

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, jenž je podporou i jistotou spravedlivým.

 

 

14. Požehnání za Jeruzalém

A do Jeruzaléma, Tvého města, se v milosrdenství navrať a přebývej v něm, jak jsi řekl. A zbuduj ho co nejdříve za našich dnů jako věčnou stavbu a rychle v něm upevni Davidův trůn. 

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, jenž zbuduje Jeruzalém.

 

 

15. Požehnání za příchod Mesiáše

Ratolesti Davida, Svého služebníka, popřej vzrůstu a jeho roh vyzdvihni skrze Svou spásu, neboť každý den doufáme ve Tvou spásu. 

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, dávající vzrůst rohu spásy.

 

 

16. Požehnání za vyslyšení modlitby

Slyš náš hlas, Hospodine, Bože náš, ustrň se a smiluj se nad námi a přijmi v milosrdenství a zalíbení naši modlitbu, neboť Ty, Všemohoucí, slyšíš modlitby a prosby. Nenech nás od Sebe odejít s prázdnou, náš Králi. Neboť Ty slyšíš modlitbu Svého lidu Izraele s milosrdenstvím. 

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, slyšící modlitbu.

 

 

17. Požehnání za bohoslužbu

Měj zalíbení, Hospodine, Bože náš, ve Svém lidu Izraele a v jeho modlitbě, a uveď znovu [jejich] bohoslužbu do síně Svého domu a přijmi s láskou zápalné oběti Izraele a jeho modlitbu, a ať je pro Tebe služba Tvého lidu Izraele stále zalíbením. Kéž naše oči spatří Tvůj návrat na Cijon v milosrdenství.

 Požehnaný jsi Ty, Hospodine, navracející Svou přítomnost na Cijon.

 

 

18. Díkůvzdání

Děkujeme Tobě, jenž jsi Hospodin, náš Bůh a Bůh našich otců na věky věků. Jsi skála našich životů, štít naší spásy od pokolení do pokolení. Budeme Ti děkovat a hlásat Tvou chválu za naše životy, které byly dány do Tvých rukou, a za naše duše, které jsou Ti svěřeny, a za Tvé zázraky, které jsou s námi každý den, a za Tvé divy a dobrodiní v každé době, večer a ráno a v poledne. Dobrotivý, nechť Tvé milosrdenství nikdy nezná omezení, Slitovný, nechť Tvá milost neustane, odjakživa v Tebe doufáme. Za to všechno ať je požehnáno a vyvýšeno Tvé Jméno, Králi náš, stále, na věky věků. A všichni živí budou děkovat Tobě a velebit Tvé Jméno v pravdě, Bože naší spásy a pomoci. 

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, Tvé Jméno je Dobrotivý a Tobě se sluší děkovat.

 

 

19. Požehnání za mír

Uděl mír, dobro a požehnání, vlídnost, milost a milosrdenství nám a celému Izraeli, Svému lidu. Požehnej, Otče náš, nám všem společně, ve světle Své tváře, neboť ve světle Své tváře dal jsi nám Hospodine, Bože náš, Zákon života, abychom milost v lásce měli, a rovněž i spravedlnost, požehnání, milosrdenství, život a mír. Kéž bude dobré v Tvých očích žehnat nám a žehnat celému lidu Tvému, Izraeli, v každý čas a každou hodinu Tvým mírem

Požehnaný jsi Ty, Hospodine, žehnající Svému lidu Izraele mírem.

 

 

Osobní modlitba

Bože můj, střez můj jazyk od zlého a mé rty před záludnými řečmi. Vůči těm, kteří mi zlořečí, ať je má duše klidná a je ke všem jako prach. Otevři mé srdce Svou Tórou a má duše ať spěchá plnit Tvé příkazy. A všem těm, kteří zamýšlejí proti mně něco zlého, rychle zruš jejich záměry a zmař jejich úklady. Učiň to pro Své Jméno, učiň to pro Svou pravici, učiň to pro Svou svatost, učiň to pro Svou Tóru, aby Tví milovaní byli zachráněni, pomoz Svou pravicí a vyslyš mě. Kéž najdou u Tebe zalíbení výroky mých úst i myšlenky mého srdce, Hospodine, má Skálo, můj Vykupiteli. Ten, jenž zjednává mír na Svých výšinách, ať zjedná mír i nám a celému Izraeli, a řekněte: Amen.

 

 


 

Vložil M.Č.

 

Náhledy fotografií ze složky Z pramenů křesťanství